Felújított gyalogkiséretű súrolóautomata

Megjelent a TISZTA TÉR TECHNOLÓGIA szaklap 2012 5-6. számában. 

TUTI TIPP

Egy újjal is felér a felújított takarítógép

Szabó Zsolt, okl. gépészmérnök, tisztítás-technológiai szaktanácsadó – SH-ITB  Kft.

Tisztítás-technológiai forgalmazó partnereinktől azt kérdeztük, szerintük érdemes-e megvenni a takarítógépeket, vagy jobb lehet bérelni vagy lízingelni. A cikk szerzője erre a felvetésünkre reagált, amikor egy takarékos, de mégis megbízható megoldásra hívta fel a figyelmünket: a felújított súrolóautomatákra.

Talán sokan azt gondolják, közhely, de szerintem mégiscsak ez a kiindulópont: a gazdasági válság a takarítógép-gyártó és -felhasználó piacot is érintette. S ez Magyarországon még fokozottabban jelentkezett, mint egyes fejlett ipari országokban.

A válság hatására ugyanis nemcsak az európai használtautó-piac kezdett bővülni, hanem a használt takarítógépek piaca is. Vagyis keresettebbek lettek a felújított seprőgépek és súrolóautomaták is. Több, nálunk fejlettebb iparral és gyártáskultúrával rendelkező országból is jeleztek hasonló tapasztalatokat.

Strapabíróbbak, mint az új gépek?

Egy ideje a nyugati takarítógép-gyártók az olcsóbb, kisebb anyagfelhasználású, könnyebb alkotóelemekből előállított gépelemek és egységek felhasználása irányába fejlesztették új gyártmányaikat. Gondolok itt például olyan megoldásokra, amikor a tartály maga a gépváz, vagy a korábbinál kisebb teljesítményű így könnyebb  a kefe és meghajtómotorok , stb.

Ezek a változtatások általában a robusztusság, tartósság,  megbízhatóság rovására mentek. Ez azt jelenti, hogy az újabb gyártású gépekben hiába vannak meg ugyanazok a műszaki paraméterek, mint a régebbiekben (pl. munkaszélesség, tartályméret stb.). A mindennapi többórás, professzionális takarításra kevéssé használhatóak.

Számos ipari felhasználó és takarító vállalkozó véleménye szerint erre a strapabíróbb konstrukciójú, felújított súrolóautomaták jóval alkalmasabbak.

Itthon is elérhető

Több kisebb, takarítógép-felújítással foglalkozó német cég tevékenységét is tanulmányozta az a magyar takarítógép forgalmazó és szervizelő cég, amely végül nálunk is meghonosította ezt az új üzleti modellt. Ezen belül is a súrolóautomaták felújítására tették a hangsúlyt.

Hozzáteszem, annyiban nincs szó újdonságról, hogy a hazai piacon megtalálható nagy takarítógép-gyártók közül sokan foglalkoznak a gépek visszavásárlásával, vagyis beszámításával. De ők kizárólag saját gyártmányt fogadnak be felújításra. A nem saját gyártmányokat pedig csak olyan állapotban értékesítik, ahogyan átvették. A súrolóautomaták megfiatalítására szakosodott magyar szervizben azonban márkafüggetlenül minden gépet kezelésbe vesznek.

Így jutnak egyről a négyre

Fejlett ipari országokban az áruházláncok többnyire 4-5 évente cserélik le súrolóautomata gépparkjukat. Ilyenkor lehet nagyobb darabszámú és különböző méretű felmosógéphez hozzájutni, „csomagban”, viszonylag elfogadható áron.

A használt takarítógépekre nyugaton is viszonylag nagy a kereslet. Talán emiatt, és a vásárlói döntés megkönnyítésére osztályozzák is a visszavásárolt vagy beszámított masinákat. A különböző felújítási stádiumban lévő gépek 1, 2, 3, 4-es osztályzatot kaphatnak. Az 1-es itt a még nem felújított és meg sem tisztított, műszakilag át sem nézett takarítógépeket  jelöli. A 4-est pedig az utolsó csavarig felújított és alkatrészcserélt gépek kaphatják meg.

Magától értetődően a felújítással foglalkozó hazai cég az 1-es stádiumú takarítógépek felvásárlásában és megfiatalításban (cél a 4-es szint) és értékesítésében érdekelt. Az itthoni élőmunka egyelőre még olcsó, ezért is éri meg foglalkozni a felújítással. S ez a nagy hozzáadott értékű tevékenység számos szerelőnek ad munkát.

Így történik a felújítás

Munkaszélesség szerint Magyarországon a legelterjedtebb súrolóautomata típusok a kb. 50 cm-es egykefések, és a kb.70 cm-es kétkefés gyalogkísérős gépek, és esetleg a kb. 90 cm-es  vezetőülésesek. Tehát a felújított gépeknél is leginkább ezekre van igény.

A fotók egy 53 cm munkaszélességű, egykefés, gyalogkísérős súrolóautomata teljes felújításának néhány munkafázisát mutatják (a teljesség igénye nélkül), mint pl.: a szétszerelt gép, tartály stb. tisztítószeres mosása gőzborotvával, a teljesen szétszerelt gép acél alvázának festés előtti csiszolása majd többrétegű festése, a felújított kefemotor cseréje, felszívómotor cseréje, stb.

Gép acélkeretének csiszolása Festett, kefemotorral előszerelt gépalváz Szerelés következő fázisa Kefemotorral, felszívómotorral, kábelköteggel szerelt alváz
Szerelés utolsó fázisa Szállításra kész, használt 53cm-es, egy kefés súrolóautomata Szállításra kész, használt 70cm-es, kétkefés súrolóautomata

A kopóalkatrészeket, mint pl. a kefét, gumiéleket, gégecsövek kefevédő gumiját, kerekek csapágyait, kerekeket természetesen mind cserélik a felújításkor.

Több éves garancia is van

Mivel minden munkafázis többszöri ellenőrzésen megy keresztül, minden gépre, fődarabra (kefemotor, akkumulátorkészlet, töltő stb.) akár több év garanciát is nyújt a felújítást végző cég, hasonlóan, mint egy új gépnél.

A használt súrolóautomaták beszerzési ára viszonylag alacsony és sok hazai élőmunkát fektet a cég a felújításba. S mivel nem nagy értékű, új gépekről van szó,  a  fizetési konstrukciók is rendkívül rugalmasak lehetnek. Ezzel azt hiszem a főszerkesztő kérdésére (vagyis hogy mi a jobb, a gépvásárlás, a lízing, a hosszú távú vagy  tartós  bérlet, esetleg a gépüzemeltetés fix havi díjért stb.) is valamilyen szinten választ adtam.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft